Gratarel la vulcan, noua „delicatesa” din Insulele Canare

Nimic nu poate egala un gratar bine facut si servit cu o salatica fresh si mult ulei de masline. Desi credeam ca este tipic romanesc, gratarul nu prea s-a inventat la noi, asa ca prin toata lumea oamenii fac gratare si se cinstesc, mancand bine si povestind cate si nevrute. Insa un restaurant din Lanzarote, cu specific spaniol, a dus gratarul la un alt nivel.

Toate felurile de mancare pregatite pe gratar sunt facute la aer cald si la vapori fierbinti care se ridica dintr-un vulcan in stare latenta care nu a mai erupt din 1824. Aburii si caldura degajata de vulcan ajung sa friga carnea dupa ce a fost sapata o gaura chiar deasupra acestuia, caldura geotermala reusind sa gateasca perfect orice tip de carne pentru ca se ajunge si la temperaturi de 500 de grade Celsius. Ca sa se faca un gratar demn de un restaurant pretentios s-au folisit noua straturi de roca vulcanica consolidate pentru a nu exista probleme la prepararea mancarii si a nu se accidenta nici bucatarii. Daca va intrebati cat de sigura e carnea facuta pe un astfel de gratar, va asiguram ca e foarte sigura si nu exista nici un pericol pentru cel ce o consuma, desi ideea de a manca ceva de pe vulcan nu este chiar asa de placuta pentru toata lumea.

Si ca atmosfera sa fie si mai primitoare, pe toate ferestrele restaurantului se intalnesc peisaje din Parcul National Timanfaya, locul unde exista chiar niste munti formati odata cu eruptia a 100 de vulcani care au distrus aproape complet acea partea a insulelor. Aspectul deosebit al zonei respective i-a determinat pe oamenii de stiinta sa o claseze ca parc national inca din 1968. Cu siguranta un asfel de gratar poate fi mai bun decat unul facut la jaratec, fumul rezultat fiind mai nociv decat caldura naturala si aburii rezultati de la un vulcan inactiv.